Triodos Bank wil naar de beurs in Amsterdam. Bij de op duurzame financiering gerichte bank was al sprake van handel in speciale certificaten. Daar waren eerder problemen mee.

Vervolgens is de bank gaan kijken of er geen betere oplossing was. De uitkomst van dat onderzoek is dat Triodos Bank begint met de voorbereidingen voor het krijgen van een beursnotering.

Topman Jeroen Rijpkema zegt dat de afgelopen tijd verschillende oplossingen zijn overwogen. Een daarvan was het verplaatsen van de handel in de certificaten naar een ander handelsplatform. Uiteindelijk ziet de bank in een beursnotering de beste oplossing.

Een voordeel van een gang naar Beursplein 5 is dat de handel dan niet meer via wekelijkse veilingen gaat, maar continu plaatsvindt. Dat moet het makkelijker maken om in de certificaten te beleggen. Technisch gezien zouden er straks dus geen aandelen Triodos Bank worden verhandeld bij beursuitbater Euronext, maar certificaten. Dat is niet heel bijzonder, want bij meer bedrijven aan het Damrak is de beursnotering op die manier geregeld.

Wanneer de stap naar de beurs kan plaatsvinden, is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk hoeveel geld hiermee zal zijn gemoeid. De autoriteiten moeten nog akkoord gaan met de stap. Ook zal er nog een speciale vergadering plaatsvinden waarin de certificaathouders om goedkeuring wordt gevraagd

Net als andere Nederlandse banken boekte Triodos afgelopen jaar een veel hogere winst dan in 2022, zo bleek in maart. Door de de stijging van rentes in de eurozone was het verschil tussen de rentes die de bank moest betalen en de ontvangen rente op verstrekte kredieten groter geworden.

Dit leidde tot een 55 procent hoger nettoresultaat van 77,2 miljoen euro. De rentebaten stegen in de tweede helft minder hard doordat de bank spaarders meer begon te betalen.

Topman Jeroen Rijpkema spreekt ook van een grotere aanwas van klanten. Zij zouden onder andere gelokt worden door de duurzaamheidsinspanningen van de bank.

Problemen met handel in certificaten van Triodos Bank

De op duurzaamheid gerichte bank gaf sinds zijn oprichting in 1980 certificaten van aandelen uit die nergens anders te verhandelen waren. Triodos kocht die zelf weer in als er meer verkooporders dan kooporders waren, maar het bedrijf besloot het systeem stil te leggen toen door de coronapandemie beleggers massaal van hun certificaten af wilden.

Met het bedrijf Captin is nu een speciaal handelsplatform opgezet waar wekelijks een nieuwe koers voor de certificaten wordt bepaald.

Die certificaten zijn op dit moment veel minder waard dan het moment waarop Triodos, te midden van de coronacrisis, de handel stillegde, omdat veel beleggers hun stukken wilden verkopen. De waarde van een certificaat is nu 27,50 euro, terwijl dat voor het stilleggen van de handel ruim 80 euro was.

LEES OOK: Pieter Lakeman stort zich op zaak rond certificaten van Triodos: hij begint namens beleggers een schadeprocedure tegen oud-bestuurders van de duurzame bank